Sebastian Vettel en Missy Franklin zijn de grote winnaars van het Laureus-gala in Kuala Lumpur. De Duitse Formule 1-coureur en Amerikaanse zwemster werden woensdag uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar.

Vettel (26) en Franklin (18) kregen beiden een Laureus Award, ook wel bekend als de Oscar voor de sport.

De Duitse autocoureur werd in 2013 voor de vierde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1. Vettel kreeg de voorkeur boven Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal, LeBron James, Mo Farah en Usain Bolt, de winnaar van vorig jaar.

De Amerikaanse tiener Franklin pakte afgelopen jaar liefst zes keer goud bij de WK in Barcelona. De zwemster werd verkozen boven Nadine Angerer, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jelena Isinbajeva, Tina Maze en Serena Williams.

Ze is de jongste sportvrouw ooit die de prestigieuze onderscheiding krijgt.

Comeback

Nadal moest de award voor 'sportman van het jaar' weliswaar aan Vettel laten, maar hij kreeg wel een trofee voor de 'comeback van het jaar'. De Spaanse tennisser werkte zich in 2013, na een zware knieblessure, weer op naar de eerste plaats van de wereldranglijst en won bovendien twee Grand Slam-toernooien.

Johan Cruijff reikte in Kuala Lumpur een Laureus Award uit aan Bayern München, de Duitse voetbalclub die werd gekozen tot ploeg van het jaar. Bayern, met Arjen Robben als sleutelspeler, won in 2013 alle grote prijzen waaronder de Champions League en het WK voor clubs.

De Spaanse motorcoureur Marc Márquez kreeg een prijs voor de 'doorbraak van het jaar'. Op 20-jarige leeftijd veroverde Márquez al de wereldtitel in de MotoGP.