De situatie van Michael Schumacher is licht verbeterd na een tweede operatie. Dat zeiden de behandelend artsen dinsdag op een persconferentie vanuit het ziekenhuis in Grenoble. 

"We hebben enkele signalen dat de situatie beter onder controle is dan maandag", zei één van de artsen, Jean-Francois Payen. Hij doelde daarmee onder meer op de resultaten van een hersenscan.

"Er is gisteravond tijdens een twee uur durende operatie een bloeduitstorting aan de linkerzijde van zijn hoofd weggehaald. Daarna is de druk in Schumachers hoofd verbeterd."

"De komende uren zijn cruciaal voor onze strategie. Gisteravond hadden we de kans om in te grijpen. Dat hebben we na overleg met de familie gedaan."

Op de persconferentie werd benadrukt dat Schumacher nog altijd niet buiten levensgevaar is. "Er zijn ups en downs, maar over een periode van 24 uur gezien kunnen we zeggen dat het iets beter gaat. We hebben wat tijd gewonnen."

Steen

De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 kwam zondag ten val tijdens het skiën in de Franse Alpen. Hij viel met zijn hoofd op een steen, maar droeg wel een helm. Zonder zijn helm had de Duitser het niet overleefd, zeiden de artsen maandag. 

Volgens Schumachers assistente Sabine Kehm wilde de Duitser voorafgaand aan zijn ski-ongeval een vriend helpen die onderuit was gegaan op de piste.

Hierna kwam Schumacher buiten de piste terecht en werd hij uit balans gebracht door een steen, waarop zijn botsing met de rots volgde. 

Coma

Schumacher wordt kunstmatig in coma gehouden, om zijn brein volledige rust te geven. De artsen wilden zich nog niet wagen aan een prognose over zijn herstel. "Hij heeft nog een lange weg te gaan, met pieken en dalen. We hebben geen idee hoe het zich zal ontwikkelen."

Schumacher stopte eind 2012 definitief met Formule 1, na drie moeizame jaren bij Mercedes. Daarvoor kende hij een zeer succesvolle periode bij het team van Ferrari, waarmee hij van 2000 tot 2005 de koningsklasse domineerde en vijf keer wereldkampioen werd. In 1994 en 1995 pakte hij al twee titels met Benetton.

Bekijk beelden van de persconferentie: