De autosportbond FIA heeft vrijdag een aantal veranderingen aangekondigd in de regels voor de Formule 1 in 2014. Een van de voornaamste wijzigingen is dat er een systeem van strafpunten wordt ingevoerd.

Coureurs die zich niet aan de regels houden tijdens een Grand Prix kunnen strafpunten krijgen, die twaalf maanden blijven staan.

Wanneer een coureur opgeteld twaalf strafpunten heeft, dan wordt hij geschorst voor de eerstvolgende race.

Per overtreding worden er, uiteraard afhankelijk van de ernst ervan, één tot drie strafpunten uitgedeeld. Het veroorzaken van een gevaarlijke botsing zou drie strafpunten betekenen.

Grosjean

Momenteel is er geen officieel systeem waarmee coureurs aan de kant kunnen worden gehouden. Al werd Romain Grosjean vorig jaar wel een race geschorst nadat hij op Spa een zware crash had veroorzaakt.

De nieuwe regels schrijven ook voor hoe coureurs tijdens een race op een ontoelaatbare manier verkregen voordeel ongedaan kunnen maken.

Wanneer een rijder op een ongeoorloofde manier één of meerdere posities wint, dan dient hij voortaan de baan tijdelijk te verlaten om dat te herstellen. Zo hoeft er geen safety car meer het circuit op in zo'n situatie.

Tests

Een andere belangrijke wijziging is dat de teams in 2014 weer tijdens het seizoen mogen testen. Het zal gaan om vier tweedaagse testsessies, meldt de FIA. Dat komt in plaats van de huidige acht dagen waarop voor promotionele activiteiten buiten de raceweekeinden om gereden mag worden. Ook de driedaagse Young Driver Test verdwijnt.

Om de nieuwe auto's goed af te stellen mag er in januari 2014 al voor het eerst getest worden. 

De extra tests brengen meer kosten met zich mee, terwijl de FIA de uitgaven van de teams in deze crisistijd juist wilde terugschroeven.

Maar doordat er onder meer veel minder in windtunnels getest zal worden, zouden de extra uitgaven weer worden gecompenseerd. Teams gaan bovendien wellicht windtunnels delen.