Fernando Alonso heeft zondagmiddag voor eigen publiek de Grand Prix van Spanje gewonnen. Op het circuit nabij Barcelona bleef hij Kimi Raikkonen, teamgenoot Felipe Massa en wereldkampioen Sebastian Vettel voor.

Bekijk de samenvatting van de Grand Prix van Spanje

Giedo van der Garde kende na een sterke kwalificatie een ongelukkige race. Voor het eerst in zijn F1-loopbaan wist hij de finish niet te halen.

Voor Alonso, die in 2006 ook al eens won op het Circuit de Catalunya, was het de tweede zege van het seizoen. Eerder schreef de Spaanse Ferrari-coureur de GP van China op zijn naam. Vettel blijft de leider in de strijd om de titel.

Vettel en Alonso toonden zich het scherpst bij de start. Beide coureurs verschalkten Lewis Hamilton die samen met teamgenoot Nico Rosberg de voorste rij vormde. Waar Mercedes ongetwijfeld gehoopt had dat de Brit een gat kon laten zodat de van poleposition vertrokken Rosberg enigszins kon uitlopen, kreeg de Duitser vrijwel meteen de Red Bull en de Ferrari in zijn spiegels te zien.

Van der Garde

Van der Garde vertrok in Spanje vanaf de achttiende plaats, zijn beste resultaat tijdens een kwalificatie, en moest bij de start alle zeilen bijzetten om die positie vast te houden. Met veel moeite hield hij teamgenoot Charles Pic achter zich en ook de Marussia's, samen met Caterham de langzaamste auto in de F1, kwamen niet voorbij de Nederlander.

Toch werd het niet de race van de Nederlander. Op een derde van de race verloor de Caterham zijn linkerachterband. Van der Garde wist de pits nog te bereiken, maar kon niet voorkomen dat hij voor het eerst dit seizoen de finish niet bereikte. Overigens lag dat niet aan de coureur. Bij de voorafgaande pitstop was het wiel niet goed bevestigd aan de auto.

Bekijk het moment dat Van der Garde zijn wiel verliest

Op de banken

Na een tiental rondes kwam het leidende trio binnen voor een zinderende pitstopserie. Alonso was de eerste die de pitstraat opzocht en zag een ronde later Rosberg en Vettel gelijktijdig naar binnen rijden.

De twee Duitsers zaten vlak achter elkaar op weg naar buiten, maar tot grote vreugde van het Spaanse publiek wist Alonso zijn Ferrari precies tussen de twee bolides in te prikken. Ook zijn ploeggenoot Felipe Massa, die een sterke start kende, wist aansluiting te vinden, waardoor de vier auto's er een spannend gevecht van maakten.

Alonso was na dertien rondes de eerste die toesloeg en het thuispubliek op de banken kreeg. Met hulp van de DRS achterhaalde hij op het einde van het rechte stuk Rosberg en greep hij de leiding in de wedstrijd.

Van slag

De Mercedes-rijder was zichtbaar van slag en zag binnen een kwestie van seconden ook Vettel en Massa voorbijkomen terwijl in zijn spiegels Lotus-rijder Kimi Raikkonen opdook. Ook de Fin wist vrij snel voorbij Rosberg te steken waardoor er, voordat er ook maar een kwart van de GP verreden was, de beide Mercedes-bolides hun leidende posities hadden ingeruild voor plek vijf (Rosberg) en plek tien (Hamilton).

Na het wegvallen van de beide Mercedes-wagens was de angel vooraan het veld enigszins uit de wedstrijd. De twee Ferrari's liepen rap uit op Vettel en Raikkonen die een verbeten strijd voerden om plek drie. Halverwege de race wist het Finse ijskonijn de drievoudig wereldkampioen opzij te zetten.

Raikkonen wist vervolgens ook nog Massa te achterhalen, maar kwam niet meer in de buurt bij de leider van de wedstrijd.

Door zijn overwinning loopt Alonso in op WK-leider Vettel en stijgt hij naar de derde plaats. Ook nummer twee Raikkonen doet goede zaken in het algemeen klassement. Hij staat staat slechts vier punten achter op de Duitser. Alonso volgt op zeventien punten van Vettel.