Giedo van der Garde heeft vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van China de op één na langzaamste tijd neergezet.

De Nederlander van Caterham bleef alleen zijn teammaat Ma Qing Hua (ruim) voor: 1.42,083 om 1.43,545. De Chinees Qing Hua stapte in de auto van Charles Pic, de vaste coureur bij Caterham.

Van der Garde, die 21 rondjes afwerkte, kwam slechts drie honderdste van een seconde tekort op nummer twintig Max Chilton. Het verschil ten opzichte van nummer negentien Jules Bianchi was één tiende.

De eerste sessie werd gedomineerd door Mercedes. Nico Rosberg klokte de snelste tijd: 1.36,717. Zijn teammaat Lewis Hamilton moest bijna een halve seconde toegeven.

Mark Webber en Sebastian Vettel van Red Bull Racing legden beslag op de respectievelijk derde en vierde plaats, beiden op gepaste afstand van Rosberg.

Achter Fernando Alonso klokte Jenson Button van McLaren de zesde tijd. De Britse renstal hoopt dit weekeinde op verbetering na de matige beginfase van het seizoen. Buttons teammaat Sergio Perez kwam niet verder dan de zestiende tijd.