HOOFDDORP - Michael Schumacher heeft zaterdag verrassend beslag gelegd op de eerste plaats tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco.

De pole position is echter een prooi voor Mark Webber van Red Bull Racing, omdat Schumacher vijf posities op de grid verliest als gevolg van een straf na een incident met Bruno Senna tijdens de Spaanse Grand Prix.

De 43-jarige Schumacher was in 2006 bij de Grand Prix van Frankrijk voor het laatst de snelste tijdens een kwalificatie.

Het verschil tussen Schumacher en Webber was maar acht honderdste van een seconde.

Uitdaging

“Ik dank iedereen van Mercedes voor deze prestatie”, zei Schumacher na afloop op de persconferentie. “Ons werk heeft vrucht afgeworpen.”

Teambaas Ross Brawn gaf toe dat hij een traantje moest wegpinken. “Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. Het is jammer van die straf, maar we zien het als een uitdaging om het goed zo mogelijk te doen vanaf de zesde stek.”

Rosberg

Nico Rosberg zal zondag naast Webber als tweede van start gaan. Lewis Hamilton besloot de sessie als vierde en zal dus de derde startplek innemen. Fernando Alonso klokte de zesde tijd.

Sebastian Vettel vertrekt vanaf plek negen, omdat ook Pastor Maldonado wordt teruggezet. Met tien plekken welteverstaan, nadat hij Sergio Perez aantikte tijdens de vrije training zaterdag.

Verrassend genoeg plaatste Jenson Button zich niet voor Q3. De coureur van McLaren zette slechts de dertiende tijd neer.

Spanning

Het is dit jaar uiterst spannend in de Formule 1. De eerste vijf races leverden liefst vijf verschillende winnaars van ook nog eens vijf verschillende teams op.

In het kampioenschap gaan Vettel en Alonso met 61 punten aan de leiding.