BARCELONA - Ook de vijfde Grand Prix van dit seizoen in de Formule 1 heeft een andere winnaar opgeleverd.

De Venezolaan Pastor Maldonado van Williams reed zondag op het circuit van Barcelona verrassend naar de zege in de Grand Prix van Spanje.

Het lukte hem in een spannend gevecht lokale held Fernando Alonso van Ferrari voor te blijven. De Fin Kimi Raikkonen endigde kort achter de Spanjaard als derde.

De Duitse wereldkampioen Sebastian Vettel kwam als zesde langs de finishvlag. De coureur van Red Bull deelt nu de leiding in het klassement met Alonso.

Lewis Hamilton

De twee hebben evenveel punten: 61. Lewis Hamilton, die door een straf in de kwalificatie helemaal achteraan moest starten, werkte zich in de 66 ronden op Circuit de Catalunya omhoog naar de achtste plaats.

De 27-jarige Maldonado vierde zijn in eerste zege in de Formule 1. Hij maakte vorig jaar zijn debuut in de koningsklasse bij Williams. De Britse renstal deed de afgelopen jaren niet echt mee om de prijzen. De vorige zege dateerde alweer van 2004, in de Grand Prix van Brazilië.

Kwalificatie

Maldonado was ook al snel in de kwalificatie op zaterdag. Hij zette de tweede tijd neer, maar schoof op naar polepostion nadat Hamilton die eerste startplek kwijtraakte.

De Brit van McLaren bleek met te weinig benzine te hebben gereden. Direct na de start moest de Venezolaan al zijn koppositie afstaan aan Alonso, die net voor hem de eerste bocht instuurde.

Strategie

De kopman van Ferrari bleef aan de leiding tot halverwege de race. Alonso liet zich bij de tweede pitstop verrassen door de strategie van Williams, die Maldonado iets eerder van banden liet wisselen. Hij bleef Alonso voor na diens bezoek aan de pitstraat.

Na de derde stop leek het alsof Alonso toch nog Maldonado zou bedreigen, maar tegen het einde van de race waren de banden van de Ferrari te versleten om nog goed snelheid te kunnen maken.