AMSTERDAM - Lewis Hamilton is zaterdag door de stewards van de Formule 1 keihard gestraft voor het feit dat hij te weinig benzine in zijn McLaren had.

De Britse coureur veroverde zaterdag bij de kwalificaties van de Grote Prijs van Spanje de poleposition, maar bleek na afloop niet het vereiste minimum aan benzine in zijn auto te hebben.

Daarop besloten de stewards hem terug te zetten naar de laatste positie en kreeg de Venezolaan Pastor Maldonado (Williams) de beste startpositie in de schoot geworpen.

Hamilton had op het circuit van Barcelona een tijd van 1.21,707 geklokt en zette vervolgens al vrij rap zijn auto in het gras. Dat deed de renstal om zoveel mogelijk benzine in de tank te houden. Die 'truc' bleek vergeefse moeite.

Regels

Volgens de regels van de autosportfederatie FIA moeten coureurs terugkeren in de paddock met minimaal één liter brandstof aan boord en het is niet toegestaan om dat minimum te behouden door de auto rap langs de kant van het parcours te zetten, omdat dit voordeel zou geven ten opzichte van andere coureurs. Minder brandstof is ook minder gewicht.

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel besloot in de laatste kwalificatiefase geen tijd te klokken. De Duitse coureur van Red Bull deed dat om zijn banden te sparen, een keuze die ook Michael Schumacher en de Japanner Kamui Kobayashi maakten.

Snelheid tekort

''Daarom kan ik ook zondag bepalen met welke banden ik aan de race ga beginnen'', verklaarde Vettel, die zevende op de startgrid staat, zijn keuze. ''Als ik een tijd had genoteerd, dan had ik de race sowieso moeten beginnen op de zachte banden.''

Toch moest Vettel erkennen dat zijn auto in de kwalificatie snelheid tekortkwam. ''We zullen zien hoe het zondag gaat, maar ik heb er nog steeds alle vertrouwen in.''