AMSTERDAM - Kimi Raikkonen keert terug in de Formule 1. De Finse wereldkampioen van 2007 gaat volgend seizoen rijden voor Lotus Renault.

Dat heeft de in Engeland gevestigde renstal dinsdagochtend bekend gemaakt.

Raikkonen verliet de koningsklasse van de autosport in 2009, onder meer om zich toe te gaan leggen op het rijden van rally's. Zijn laatste team was Ferrari, waarmee hij in 2007 de titel pakte. Daarvoor kwam hij uit voor McLaren en Sauber.

De Fin heeft een tweejarige verbintenis getekend bij het voormalige fabrieksteam van Renault. Vanaf 2012 gaat deze formatie enkel nog door het leven als Lotus.

Raikkonen werd in eerste instantie gelinkt aan een rentree in de sport bij het team van Williams, maar die deal ketste af. Lotus Renault werd gedwongen om naar een ervaren eerste coureur te zoeken nadat bleek dat Robert Kubica niet genoeg hersteld was van zijn rally-ongeluk om in 2012 weer aan de de start te verschijnen.

Senna

De kans is groot dat Bruno Senna het veld moet ruimen. De Braziliaan reed vanaf de Belgische Grand Prix naast Vitaly Petrov bij de renstal van teambaas Eric Boullier.

Senna presteerde de afgelopen races niet veel slechter dan zijn teamgenoot, maar Petrov wordt gesteund door enkele grote Russische geldschieters. Daarmee is hij erg belangrijk voor het team.

Honger naar Formule 1

"Ik ben erg blij dat ik terug kan keren in de Formule 1 na een pauze van twee jaar en ik wil Lotus Renault bedanken dat ze me deze kans bieden", liet Raikkonen weten. "Mijn tijd in het WK rally is leerzaam geweest, maar ik kan niet ontkennen dat mijn honger naar de Formule 1 weer sterker is geworden."

"Het was makkelijk om voor Lotus Renault te kiezen omdat ik onder de indruk ben van de ambities van het team. Ik kijk ernaar uit om een belangrijke rol te spelen in het naar voren brengen van deze renstal."

Lotus Renault eindigde het seizoen 2011 op de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap.