MONTREAL - De chaotische Grand Prix van Canada is gewonnen door Jenson Button. De Engelsman was in regenachtige omstandigheden in Montreal de sterkste. WK-leider Sebastian Vettel verloor door een fout in de laatste ronde de leiding en werd tweede.

Button liep in de slotfase in rap tempo in op leider Vettel en zag het zetten van druk beloond worden. De Brit bezocht gedurende gehele Grand Prix zesmaal de pit, waarvan één drivetrough-penalty.

Vettels Red Bull-teamgenoot Mark Webber greep de derde plaats, gevolgd door een sterk rijdende Michael Schumacher, die zijn Mercedes naar de vierde plek stuurde.

De safetycar had een drukke middag. De zilveren Mercedes moest vijfmaal de baan op voor een neutralisatie, waaronder tijdens de start.

Petrov

Vitaly Petrov reed vrijwel onzichtbaar, maar desalniettemin knap naar de vijfde plaats, gevolgd door Felipe Massa. De Braziliaan troefde in de laatste meters van de Grand Prix Kamui Kobayashi af, de Japanner die zich de gehele race voorin liet zien.

De race werd na drie kwartier stilgelegd omdat hoosbuien over het circuit trokken. Zowel de coureurs als de wedstrijdleiding vonden het te gevaarlijk om door te rijden. De onderbreking duurde ruim twee uur.

Hamilton

Lewis Hamilton was op het moment van de rode vlag-situatie al uit de race. De McLaren-coureur tikte in de eerste vrije ronde Webber achterstevoren en reed enkele ronden later tegen zijn teamgenoot aan op het rechte stuk. Daarbij raakte hij de pitmuur, wat einde race betekende.

Hamilton was niet de enige verliezer van de dag. Ook Ferrari had geen race om over naar huis te schrijven. Massa maakte vooral teveel fouten en de als tweede gestarte Fernando Alonso deed wel mee om het podium, maar werd in een te enthousiaste poging om zijn plek te verdedigen van de baan getikt door Button.