MONTREAL - De Grand Prix van Canada is voor Lewis Hamilton de ideale race om aan eerherstel te werken.

De Brit van McLaren won al twee keer op het stratencircuit van Montreal en met een nieuwe zege is vast en zeker iedereen zijn kwalijke gedrag tijdens de vorige race in Monaco vergeten.

Hamilton kan bogen op sterke optredens in Canada, maar hij vertrekt zondag niet als favoriet. Dat blijft Sebastian Vettel, de regerend wereldkampioen van Red Bull Racing.

De Duitser won vijf van de zes verreden races dit seizoen en leidt het WK met een straatlengte voorsprong.

Smetje

Hamilton was tot dusver wel de enige die de hegemonie van Vettel wist te doorbreken. De wereldkampioen van 2008 won de GP van China.

Maar aan de coureur kleeft een smetje sinds Monaco, waar hij na de race uit zijn slof schoot en zijn frustraties over tijdstraffen botvierde op baanstewards en concurrenten.

Hamilton verweet onder anderen Pastor Maldonado (Williams) en Felipe Massa (Ferrari) 'belachelijk rijgedrag'.

De Brit bood inmiddels omstandig zijn excuses aan, maar een zege op circuit Gilles Villeneuve maakt waarschijnlijk meer indruk. Vooral bij de concurrentie, want wil dit WK nog spannend worden, dan moet Vettel toch eens gaan verliezen.

''Montreal is een bijzondere plek voor mij. Ik pakte hier voor het eerst in mijn carrière poleposition en ik won er mijn eerste Grote Prijs (2007). Vorig jaar won ik hier de race vanaf poleposition'', zei Hamilton aan de vooravond van de GP van Canada. ''Dit circuit past goed bij mijn rijstijl.''

Kloof

De renstal van McLaren is er van overtuigd dat de kloof met Red Bull steeds kleiner wordt. De bolide heeft in de races al de juiste snelheid, maar komt alleen nog tekort in de kwalificatie.

Daardoor heeft Vettel tot nog toe steeds het voordeel gehad van de beste startpositie. ''Onze auto zou geheel geschikt moeten zijn voor het circuit in Montreal. We hebben een ijzersterke motor, het beste KERS-systeem en een superieure aandrijving'', loofde Hamilton.

Voordeel

Volgens technisch directeur Paddy Lowe was de bolide van McLaren in de afgelopen twee races (Monaco en Spanje) al de snelste van het veld.

''Het is duidelijk dat we in de kwalificatie nog wat moeten goedmaken. Hoe Red Bull dat voordeel heeft bemachtigd, is mij nog steeds een raadsel. Maar als wij in de startopstelling meer vooraan staan en een goede strategie bedenken, moet onze kracht zich gaan uitbetalen.''