MILAAN - Chirurgen proberen de rechterhand van Robert Kubica weer te laten functioneren. De Formule 1-coureur liep zondag bij een crash tijdens een rally in de buurt van Genua diverse breuken op, in zijn hand, been en arm.

De hand van de coureur van Lotus Renault is er het ergst aan toe en functioneert niet meer. Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport meldde eerder dat de hand van Kubica wellicht geamputeerd moet worden, maar dat wordt door het ziekenhuis tegengesproken.

''Robert is erg sterk en het zal hem lukken hiervan te herstellen'', aldus manager Daniele Morelli. ''De artsen hebben de bloedcirculatie weer op gang gebracht en de botstructuur gerepareerd. Nu moeten ze aan de slag met de functionaliteit van de spieren.''

Volle snelheid

Kubica sloeg zondagochtend met zijn auto, die op volle snelheid lag, tegen een vangrail. Een deel hiervan lijkt tijdens de crash de auto te zijn binnengedrongen, zo blijkt ook uit beelden van de auto.

Co-rijder Jakub Gerber raakte wonderwel niet gewond bij het ongeluk. ''We zaten in de eerste vier kilometer van de eerste klassementsproef. Ik keek in mijn aantekeningen en had niet door dat de auto in een slip raakte'', vertelde Gerber.

''Na de crash zag ik dat Robert zijn arm vast hield. Vervolgens verloor hij het bewustzijn. Robert is niet alleen een geweldige coureur, maar ook een vriend. Ik hoop dat hij snel terug is.''

Bahrein

De Pool was afgelopen week in Valencia met de nieuwe Lotus Renault nog de snelste geweest in de eerste testweek voor het nieuwe Formule 1-seizoen, dat op 13 maart start in Bahrein. Het lijkt uitgesloten dat Kubica daar kan rijden.

Lotus Renault wilde nog niet vooruitlopen op de mogelijke vervanger van de Pool. ''Het is te vroeg en bovendien ongepast om daar al over te praten. We wachten op nieuws over Robert en de hersteltermijn voordat we over zo'n beslissing na gaan denken'', aldus directeur Eric Boullier. ''We zijn geschokt, we mogen Robert allemaal graag.''