AMSTERDAM - De regel die renstallen in de Formule 1 verbiedt om stalorders uit te vaardigen verdwijnt met ingang van volgend seizoen.

Dat maakte de internationale autosportfederatie FIA vrijdag bekend na het World Motor Sport Council (WMSC)-beleg.

Dat het bewuste artikel 39.1 volgend jaar verleden tijd is, betekent niet dat renstallen naar believen hun coureurs opdracht kunnen geven een teamgenoot voorrang te verlenen.

De FIA blijft nauwlettend erop toezien dat teams de sport niet in diskrediet brengen met bepaalde acties.

In het afgelopen seizoen kreeg Ferrari een boete van 100.000 dollar omdat het er alle schijn van had dat Felipe Massa op Hockenheim de opdracht kreeg om ruim baan te maken voor Fernando Alonso.

Transparantie

Om de transparantie te bevorderen zal vanaf 2012 de communicatie van alle coureurs met hun teamleiding beschikbaar worden gesteld aan televisiezenders.

De WMSC keurde verder de nieuwe motorformule goed. In 2013 stapt de koningsklasse van de autosport van 2,4 liter V8-motoren over op 1,6 liter viercilinder turbomotoren. Het accent komt te liggen op laag brandstofgebruik.

Geheel in die geest mogen coureurs in 2014 nog maar vier motoren gebruiken, in plaats van acht nu.

Een verandering die wel al in 2011 in werking treedt betreft het aantal versnellingsbakken. Komend seizoen moet een versnellingsbak vijf in plaats van vier races mee gaan.