ISTANBUL - De Australiër Mark Webber heeft zaterdag voor de derde keer op rij de pole position veroverd.

De coureur van Red Bull klokte op het circuit van Istanbul een tijd van 1.26,295 en troefde daarmee de Brit Lewis Hamilton (McLaren) en de Duitser Sebastian Vettel (Red Bull) af. Hamilton kwam tot een tijd van 1.26,433, Vettel noteerde 1.26,760.

Webber staat in de WK-stand op gelijke hoogte met zijn teamgenoot Vettel. Zondag hoopt hij zijn goede uitgangspositie te kunnen verzilveren en zodoende alleen aan kop te komen in het wereldkampioenschap.

Remproblemen

Vettel kende wat remproblemen, waardoor hij de eerste startrij miste. ''Ik weet niet wat er precies loos was in de laatste kwalificatieserie. Het linkervoorwiel blokkeerde. Daar moeten we nog eens goed naar kijken'', zei de Duitser die zondag zijn vijftigste Grote Prijs afwerkt.

Ferrari stelde op weg naar de achthonderdste Grand Prix van het team teleur. Voor nauwelijks bevolkte tribunes kwam de Braziliaan Felipe Massa niet verder dan de achtste plaats. Teamgenoot Fernando Alonso deed het nog slechter, twaalfde.

De Duitser Michael Schumacher (41) was met de Mercedes goed op dreef. Hij vertrekt zondag als vijfde en bleef teamgenoot Nico Rosberg net voor.