VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces, dat op 17 december begint, een coalitieakkoord te presenteren. Dat laten informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees maandag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de informateurs zijn er sinds eind november "goede vorderingen gemaakt". De partijen willen voor eind volgende week hun akkoord presenteren "zodat daarover een debat in de Kamer kan worden gevoerd", aldus de informateurs.

Een coalitieakkoord voor Kerst betekent nog niet dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen dan ook al gepresenteerd worden. Daarvoor moet er door de Tweede Kamer nog over gedebatteerd worden en moet er een formateur aangewezen worden. De bekende bordesscène met de nieuwe bewindslieden zal waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar plaatsvinden.

VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte zei eind november te hopen op een coalitieakkoord voor Kerst, nadat duidelijk was geworden dat een 'Sinterklaasakkoord' voor 5 december niet zou lukken.

Sinds de verkiezingsuitslag van 17 maart is de formatie al 264 dagen bezig. Eind oktober werd het record van de langste naoorlogse formatie al gebroken.