Er is woensdag nog geen doorbraak in de formatie gekomen. Nog niet alle fracties hebben een beslissing kunnen nemen na beraad met de fracties, meldde een woordvoerder van informateur Johan Remkes woensdagavond. Volgens ingewijden ligt de optie om de oude coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie toch voort te zetten nu op tafel.

Eerder op de avond liet VVD'er Mark Rutte weten dat zijn fractie wel een besluit heeft genomen, maar wat dat besluit is, zei hij er niet bij. Het zou maar om één coalitievariant gaan, aldus Rutte.

Een woordvoerder van Sigrid Kaag (D66) laat weten dat er bij hen nog geen besluit is genomen.

Wopke Hoekstra (CDA) heeft nog niets van zich laten horen sinds hij zich met zijn fractie heeft teruggetrokken.

Donderdagmiddag gaan de gesprekken tussen Rutte, Kaag en Hoekstra bij Remkes verder. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zit daar niet bij.

Woensdag waren er gedurende de hele dag gesprekken tussen de partijleiders met Remkes in het Logement in Den Haag.

Minderheidsvariant en extraparlementair kabinet geen opties meer

Een onderzoek naar een minderheidskabinet, de officiële opdracht van Remkes, werd dinsdag al weggestreept. In de loop van woensdag werd duidelijk dat andere varianten, zoals een extraparlementair kabinet, ook geen kans van slagen hadden.

D66 heeft zich sinds de verkiezingen altijd flink verzet om de huidige coalitie voort te zetten omdat de partij te grote verschillen ziet op het gebied van medische ethiek, emancipatie en individuele vrijheden.

De formatie duurt inmiddels ruim een half jaar en er is nog geen dag officieel inhoudelijk onderhandeld.

Partijleiders reageren op 'stevige gesprekken' met informateur Remkes
45
Partijleiders reageren op 'stevige gesprekken' met informateur Remkes