PvdA en GroenLinks willen alleen samen in een kabinet en blijven bij die eis. Dat hebben fractieleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver benadrukt na een gesprek met informateur Mariëtte Hamer.

Bij het overleg was ook D66-leider Sigrid Kaag aanwezig. Zij zou graag met beide partijen samenwerken in wat een "zo progressief mogelijke" coalitie moet worden.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Formatie 2021

Bij de andere beoogde coalitiepartners VVD en CDA ligt een samenwerking met PvdA én GroenLinks erg gevoelig. Zo'n coalitie "ligt niet het meest voor de hand", zei CDA-leider Wopke Hoekstra eerder al, nadat ook hij samen met Kaag bij de informateur was geweest. Volgens Hoekstra zijn de verschillen met de beide linkse partijen nog steeds "zeer groot".

De VVD staat evenmin te springen om een coalitie met zowel PvdA als GroenLinks. Partijleider Mark Rutte zei vlak na de verkiezingen van 17 maart al dat zo'n samenwerking voor de liberalen waarschijnlijk een brug te ver is. De VVD en D66 hebben als de twee grootste partijen in de Tweede Kamer het voortouw genomen in de formatie.

De partijen voerden "verdiepende gesprekken" en dan met name over de vraag wat nodig is om Nederland uit de coronacrisis te trekken. Daarbij stond de inhoud centraal, zeiden de partijleiders zonder vervolgens ook maar iets over die inhoud te willen zeggen.

Rutte en Hoekstra gaan dinsdagavond nog samen bij de informateur langs. Woensdag doen zij dat naar verluidt opnieuw, maar dan in het gezelschap van fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Deze partij kan VVD, D66 en CDA ook aan een meerderheid in de Tweede Kamer helpen, maar Segers heeft tot dusver steeds gezegd dat hij liever in de oppositie zit.

D66 zit evenmin te wachten op een hernieuwde samenwerking met de ChristenUnie. Vooral wat betreft medisch-ethische kwesties lopen de de meningen van de partijen hemelsbreed uiteen. Veel van die kwesties werden vier jaar geleden aan de formatietafel dichtgetimmerd. Kaag heeft al laten weten dat D66 daar niet nog eens toe bereid is.