Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) lijken het vooralsnog oneens over wie er nog meer bij de uiteindelijke formatieonderhandelingen moeten aanschuiven. Kaag wil naast de VVD het liefst PvdA en GroenLinks uitnodigen, voor Hoekstra is dat een linkse partij te veel.

Het verschil met zowel de PvdA als GroenLinks op thema's zoals veiligheid en hoe om te gaan met de middenklasse is "zeer groot", zei Hoekstra dinsdagmiddag nadat hij samen met Kaag bijna twee uur bij informateur Mariëtte Hamer was geweest.

"Laat staan met die partijen samen", aldus de CDA'er in een korte verklaring.

Twee weken terug riep Kaag haar coalitievoorkeur uit. Als het aan D66 ligt bestaat de volgende coalitie uit VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Hoekstra dinsdag: "Dat is niet de variant die mij het meest voor de hand ligt."

VVD en D66 zijn de twee grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen, terwijl GroenLinks 6 van de 14 zetels verloor en de PvdA het monsterverlies van de vorige verkiezingen (van 38 naar 9) niet wist goed te maken.

Hamer heeft tot 6 juni om haar opdracht af te ronden. De Tweede Kamer wil dat zij ook onderzoekt welke partijen op basis van de inhoud verder kunnen onderhandelen.

Vorige week werd er "geclusterd" waarbij is gekeken naar een breed draagvlak om de meest urgente problemen op te lossen. Ook SP en ChristenUnie schoven aan bij het cluster van VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA.

Deze week moet er worden toegewerkt naar de samenstelling van een uiteindelijke coalitie. Maandag spraken VVD-leider Mark Rutte en Kaag elkaar bij de formateur. Dinsdagmiddag staan er meerdere gesprekken op de agenda. Na Kaag en Hoekstra komt de D66-leider nog een keer langs met Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks). 's Avonds is het tot slot de beurt aan Rutte en Hoekstra.