Informateur Mariëtte Hamer is maandag gestart met de nieuwe ronde formatiegesprekken. Als eerste komen de fractievoorzitters van de negen kleinste partijen langs. Dinsdag volgen de leiders van de negen grootste partijen.

Hamer wil van de achttien fractieleiders weten welke plannen zij hebben voor het herstel- en transitieplan voor na de coronacrisis. De informateur verwacht snel een akkoord te hebben met de fractievoorzitters. Op 6 juni moet Hamer haar eindverslag presenteren.

Sylvana Simons van BIJ1 sprak maandag als eerste fractievoorzitter met Hamer. Simons wil "de groeiende kloof in de samenleving, het vertrouwen in de overheid en vermogensongelijkheid" aan de orde stellen tijdens haar gesprek.

Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), is de opvolger van de 79-jarige Herman Tjeenk Willink. Hij schreef in zijn eindverslag dat de volgende informateur gesprekken moet voeren op "inhoud van partijen" en een nationaal herstelplan voor na de coronacrisis moet bespreken.

Daarnaast moet Hamer verder onderzoeken welke coalities mogelijk zijn. Inmiddels lijken steeds meer partijen de deur voor een coalitie met demissionair premier Mark Rutte weer op een kier te hebben gezet.

Informateur Hamer vindt het na 'ontploffing' weer tijd voor de inhoud
1
Informateur Hamer vindt het na 'ontploffing' weer tijd voor de inhoud