AMSTERDAM - ABN Amro en verzekeraar Delta Lloyd richten samen een nieuw bedrijf op, waarin de bank haar verzekeringsactiviteiten met uitzondering van de verkoopactiviteiten onderbrengt. Delta Lloyd betaalt 262,5 miljoen euro voor een belang van 51 procent in het samenwerkingsverband.

Het meerderheidsbelang geeft Delta Lloyd per 1 januari 2003 de dagelijkse leiding over de gezamenlijke onderneming. ABN Amro biedt via zijn kantorennetwerk de verzekeraar een derde verkoopkanaal, naast die van de onafhankelijke assurantietussenpersonen en haar dochter Ohra, die rechtstreeks aan de consument verkoopt. De partners blijven met eigen producten komen.

De investeringskosten lopen voor Delta Lloyd de komende vijf jaar nog op. Afhankelijk van de behaalde omzet van het nieuwe bedrijf betaalt Delta Lloyd over die periode maximaal nog eens 25 miljoen euro. Verder draagt de gezamenlijke dochter standaard een van het verkoopvolume afhankelijke commissie af aan ABN Amro.

Delta Lloyd financiert de aankoop via een achtergestelde lening van haar Britse aandeelhouder Aviva. De nieuwe directievoorzitter van de samenwerking is F. van Leeuwen, momenteel directievoorzitter van Delta Lloyd Zorg.

De betrokken medewerkers van ABN Amro krijgen een functie binnen de joint venture aangeboden. De kosten van deze overgangsregeling brengt de bank ten laste van de opbrengsten. ABN Amro heeft in Nederland bijna 5 miljoen klanten, 1 miljoen schadeverzekeringen en ongeveer 400.000 levensverzekeringen.

Delta Lloyd en ABN Amro werken de joint venture de komende weken verder uit. De voltooiing van de samenwerking is voorzien voor het eerste kwartaal van volgend jaar.