VOORBURG - Nog nooit stonden Nederlanders zoveel rood als in augustus dit jaar. Het tekort op de betaalrekeningen liep in augustus op tot 5,8 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een medewerker noemt donderdag de stijging behoorlijk. De roodstand is 0,6 miljard hoger dan een jaar eerder en 0,8 miljard hoger dan twee jaar geleden.

In augustus stonden 2,75 miljoen mensen rood. Een jaar eerder en het jaar daarvoor waren dit er 2,5 miljoen. Daarnaast is sprake van een gematigde toename van consumptief krediet (aflopende en doorlopende kredieten en creditcards). Onder meer het doorlopend krediet is in de twaalf maanden voor augustus opgelopen van 5,4 naar 5,8 miljard euro.

Het CBS geeft uitdrukkelijk geen verklaring voor het record aan roodstand. "Mogelijk is er sprake van een verschuiving van consuptief krediet naar het rood staan op betaalrekeningen. Wellicht vindt men dat makkelijker dan het afsluiten van een lening", aldus een medewerker.

Het CBS wil ook niet bevestigen of er sinds januari, toen de euro werd ingevoerd, een trendbreuk in de toename is. "De stijging is wel behoorlijk dit jaar vergeleken met 2001, maar dat kan ook komen omdat 2001 een afwijkend jaar is. Ook in 2000 steeg de roodstand behoorlijk", aldus de CBS-deskundige.