UTRECHT - De CNV-bonden gaan bij de CAO-onderhandelingen komend jaar tussen 2,25 en 3,5 procent loonsverhoging eisen. De verhoging zal verschillen naar gelang de economische situatie van sectoren of bedrijven.

Dat heeft de vakcentrale CNV maandag bekendgemaakt. De verhoging kan nog ruim boven 3,5 procent uitkomen als het kabinet de spaarloonregeling definitief afschaft, zoals nu het plan is. Ook nader overleg met kabinet kan de inzet nog veranderen.

Het CNV zal geen loonsverhoging eisen die beneden de geldontwaarding ligt, aldus de bestuurders die hierover maandag hebben vergaderd. Het minimum van de looneis is gebaseerd op de verwachting dat de inflatie circa 2,25 procent zal bedragen.

De vakcentrale erkent dat de economische situatie van Nederland zorgelijk is. Maar tevens vindt het CNV dat loonmatiging niet de enige oplossing is voor de problemen waarmee de economie kampt. Volgens de vakcentrale geeft de looneis ruimte voor bedrijven en instellingen om in andere dingen te investeren, zoals zorgverlof of kinderopvang. Het algemeen bestuur van de CNV stelt het definitieve beleid voor volgend jaar op 16 december vast.

Ook de FNV maakt maandag zijn arbeidvoorwaardenbeleid bekend.