AMSTERDAM - De belastingdienst is in Spanje Nederlanders op het spoor die met zwart geld een tweede huis gekocht hebben. De dienst zou 'al een behoorlijke hoeveelheid' Spaanse documenten in handen hebben. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag. Onlangs kreeg de fiscus al zicht op het huizenbezit van Nederlanders in Frankrijk.

De Franse autoriteiten hebben de belastingdienst tienduizenden koopakten ter inzage gegeven. Deze akten zullen de komende maanden worden bekeken om te controleren of er mensen bij zijn die hun huizen in Frankrijk niet hebben opgegeven bij de belastingdienst. Deze mensen kunnen een naheffing en boetes krijgen.

De Spaanse belastingdienst heeft inmiddels enkele duizenden koopakten opgestuurd. De Italiaanse en Portugezen autoriteiten zullen 'waarschijnlijk spoedig volgen', aldus Het Financieele Dagblad. De belastingdiensten daar zijn begonnen om de documenten over Nederlandse vakantiehuizen te verzamelen.

De onderzoeken naar huizenbezitters is onderdeel van een groter onderzoek door de fiscus naar buitenlands vermogen waarover geen belasting betaald is. Dit onderzoek werd in 2003 gestart.