AMSTERDAM - Gemeenten kunnen de Zalmsnip toch uitkeren, ondanks dat het kabinet al in april 2004 besloot om de bonus af te schaffen . De overheid is er niet in geslaagd om dit besluit op tijd in het Staatsblad af te drukken. Daardoor is de beslissing nog niet geldig verklaard. Enschede heeft laten weten de Zalmsnip, 45 euro per huishouden, te willen uitbetalen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat gemeenten de Zalmsnip zelf moeten betalen wanneer ze besluiten het extraatje toch uit te keren. Dat schrijft de Volkskrant. Monique Lightenberg van het blad 'Fiscaal up to Date' verklaart in de krant dat het de staat 'niet sterk staat' met het dreigement om de gemeenten niet te betalen voor het verstrekken van de Zalmsnip.

Lightenberg denkt dat de overheid de uitkering van de Zalmsnip via het Gemeentefonds moet vergoeden. Zij denkt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken werd afgeleid door de moord op filmmaker Theo van Gogh. Het ministerie erkent dat er een fout is gemaakt maar denkt die voor 1 februari recht te kunnen zetten. Door de afschaffing van de Zalmsnip wil het kabinet 325 miljoen euro besparen.

De Zalmsnip werd door het tweede paarse kabinet bedacht. Gemeenten kregen per huishouden honderd gulden en waren verplicht om die uit te keren. Vaak verrekenden ze de bonus met de gemeentelijke lasten. De Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG) bespreekt het onderwerp donderdag.