AMSTERDAM - Een groep ontevreden beleggers in aandelenlease daagt de bank Dexia voor de rechter. De leden van de stichting Eegalease willen dat Dexia de incassoprocedures in hun richting stopt. Eerdere oproepen daartoe hebben niets opgeleverd en daarom stappen de beleggers naar de rechter.

Het gaat om beleggers die hun beleggingscontracten met Dexia met succes hebben aangevochten. De rechtbank in Amsterdam oordeelde deze zomer dat de contracten voor aandelenlease ontbonden kunnen worden als de partner van een belegger geen handtekening heeft gezet. De rechter in Amsterdam ziet aandelenlease als een vorm van koop op afbetaling, waar beide partners voor moeten tekenen.

Ondanks de uitspraak blijft Dexia geld innen van klanten die in aandelenlease zijn gestapt, ook als de partner niet getekend heeft. "Dexia heeft steevast de druk opgevoerd door door deurwaarders te sturen naar mensen die niet kunnen betalen en daardoor met hun rug tegen de muur staan", aldus de stichting Eagelease, die wordt gesteund door de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters.