AMSTERDAM - Voor ouderen met een gekorte AOW-uitkering dreigt de koopkracht volgend jaar te dalen. Het gaat dan om zo'n 159 duizend mensen met een onvolledige AOW-uitkering, in veel gevallen migranten die te kort in Nederland zijn om een volledige uitkering op te bouwen. Minister Aart Jan de Geus van Sociale zaken had eerder beloofd met een fiscale regeling en een eenmalige verhoging van de uitkering de koopkracht in stand te houden, maar hij kan naar nu blijkt die belofte niet houden. Dat schrijft Trouw donderdag.

De toegezegde fiscale regeling blijkt voor 54 duizend ouderen niet van toepassing. Zij komen er niet voor in aanmerking, omdat ze geen belasting betalen. Het extraatje van 60 euro per jaar gaat aan 159 duizend AOW-ers voorbij, omdat ze daarvoor bij de gemeenten moeten aankloppen voor bijzondere bijstand. De gemeenten hebben laten weten helemaal niet van plan te zijn dat geld uit te betalen.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is de regeling onuitvoerbaar. De VNG vertelde de krant dat veel AOW-ers met een gekorte uitkering niet bekend zijn bij de gemeenten. Het zou daarom veel moeite kosten deze mensen te traceren en dat kost de gemeenten veel te veel geld. Het kabinet wil de gemeenten niet compenseren. Staatssecretaris Henk Van Hoof van Sociale zaken erkent de bezwaren maar zegt dat er geen alternatief voor handen is.