AMSTERDAM - De nieuwe 'Quote 500', waarin tijdschrift Quote de vijfhonderd rijkste Nederlanders bekend maakt, werd donderdagmiddag in Amsterdam gepresenteerd. Quote-hoofdredacteur Jort Kelder, gekleed in een goudkleurig 'kogelvrij vest', werd daarbij omringd door bekende en rijke Nederlanders als Oscar Hammerstein, Harry Mens, Regilio Tuur en Judith Osborn.

De familie Brenninkmeijer van C&A staat net als vorig jaar bovenaan de lijst van de tien rijkste Nederlanders. Met 12 miljard euro staan ze op behoorlijke afstand van de nummer twee, Charlene de Carvalho-Heineken, die op 3,4 miljard euro staat. Volgens de samenstellers van de lijst is het gezamenlijke vermogen van de rijken dit jaar met 7,9 procent gegroeid tot 97,4 miljard euro.

Grote afwezige daarentegen was Joep van den Nieuwenhuyzen. Van den Nieuwenhuyzen wordt door Rotterdamse politici als onbetrouwbaar beschouwd. De 'bedrijvendokter' bleek van de directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf, Willem Scholten, 180 miljoen euro aan ongedekte bankgaranties te hebben ontvangen. Daardoor raakt de gemeente mogelijk in financiële problemen.