ROTTERDAM - De FNV eist in de komende CAO-onderhandelingen maximaal 1,25 procent meer loon. Daarnaast eist de grootste vakcentrale van Nederland een stijging van de loonruimte van 1,75 procent om de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet op bijvoorbeeld het prepensioen te repareren in CAO's. Dat heeft de FNV maandag gezegd.

"Je kan je voorstellen dat wij in tijden van actie een paar procentpuntjes meer eisen. Maar wij hechten aan werkgelegenheid en laten de lonen niet te sterk stijgen", zegt CAO-coördinator A. Jongerius van de vakcentrale. "Wij zijn er niet op uit bedrijven kapot te maken."

Afwachten

Collega-vakcentrale CNV heeft zijn looneis uitgesteld. Het wil er niet van beschuldigd worden de economie te schaden door te veel loon te eisen. Bovendien wil het CNV het definitieve kabinetsbeleid over bijvoorbeeld de WAO en het prepensioen afwachten om daarop hun compensatie-eisen aan te passen. Ook de FNV wacht de definitieve voorstellen af alvorens met definitieve eisen te komen, aldus Jongerius.

Naast de compensatie voor het schrappen van de regeling waarmee werknemers voor hun 65e kunnen stoppen met werken, wil de FNV meer geld voor kinderopvang en ziektepreventie. Met de looneis van 1,25 procent wil de vakcentrale het verlies aan koopkracht door de inflatie compenseren.