HEERLEN - Als een werknemer zijn prepensioen zelf moet gaan regelen bij een bank of verzekeraar, wordt dat 30 procent duurder onder de huidige plannen van het kabinet. Dat heeft het pensioenfonds ABP maandag laten weten. Het ABP gaat de komende weken de leden van ondernemingsraden en vakbonden wijzen op de negatieve gevolgen van de kabinetsplannen voor VUT en prepensioen.

Volgens bestuursvoorzitter J. Neervens kunnen werknemers "er niet meer blind op vertrouwen dat het met hun pensioen in de toekomst wel goed zit". Hij is verbijsterd over de plannen van het kabinet om prepensioen onmogelijk te maken.

Zware beroepen

Neervens vreest grote problemen in sectoren met zware beroepen. Maar daar blijft het volgens hem niet bij. De doodsteek voor het prepensioen is volgens hem pas het begin. "Er is een geheime agenda om uiteindelijk het unieke van het Nederlandse pensioenstelsel te vernietigen", aldus Neervens.

Inmiddels is hij ervan overtuigd dat het kabinet in het afgelopen jaar doelbewust niet gewerkt heeft aan een prepensioencompromis. "In de onderhandelingen met werkgevers en bonden werd duidelijk dat het kabinet niet wilde dat er creatieve oplossingen zouden komen voor prepensioen en de toekomstige vergrijzingsproblemen."