AMSTERDAM - Door een computerfout bij de Belastingdienst zijn miljoenen euro's aan successierecht (de belasting over een erfenis) niet betaald. Dat staat in het magazine van de Vereniging Eigen Huis. Sinds 1998 kregen enkele erfgenamen te horen dat ze geen geld hoefden te betalen. Kamerlid Marleen de Pater-Van der Meer (CDA) heeft hierover inmiddels Kamervragen gestuurd aan staatssecretaris Joop Wijn van Financiën.

De CDA'er wil weten wanneer en door wie de softwarefout is ontdekt bij de Belastingdienst. En wat er aan gedaan gaat worden. Het is alsnog onbekend om hoeveel geld het gaat, maar volgens Eigen Huis moet worden gedacht aan mogelijk tientallen miljoenen euro's. De Belastingdienst zegt inmiddels druk bezig te zijn de fout te herstellen. Wie binnenkort een erfenis verwacht, zal zeer waarschijnlijk weer gewoon successierecht moeten betalen.

De fout kwam aan het licht na een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Een weduwe had tot twee keer toe te horen gekregen dat zij geen aanslag zou krijgen. Ze hield vol dat er sprake moest zijn van een fout en kreeg uiteindelijk gelijk in de vorm van een aanslag en een navordering. Naast de belasting kreeg de vrouw dus ook een boete. Haar bezwaar hiertegen werd uiteindelijk onderschreven door het gerechtshof. Er zou geen sprake zijn van een vergissing maar van nalatigheid. De Belastingdienst was, volgens de rechter, op de hoogte van de fout.