DE MEERN - De consument heeft dit jaar zeer lang gewacht met het boeken van vakanties. In de weken tussen 6 juni en 11 juli boekten ongeveer 500.000 Nederlanders hun vakantie. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Dat blijkt uit cijfers van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). Het aantal boekingen werd vooral goedgemaakt door het relatief slechte weer de afgelopen weken in Nederland. Voor de gehele zomer daalde het aantal boekingen desalniettemin licht, met 1 procent.

De reizen die op het laatste moment werden geboekt, gingen onder meer naar Europese (zon)bestemmingen (circa 232.000 passagiers) en intercontinentale oorden (33.500). Zo werd naar Kenia 94 procent meer geboekt en Sri Lanka 242 procent. De meest opvallende boeking is China met 1220 procent, al gaat het in absolute zin om een klein aantal mensen.

Dichter bij huis zijn onder andere de Griekse eilanden Kos en Kreta in trek, Cyprus, Portugal, de Canarische eilanden, Tunesië en Egypte. Athene nam daarentegen af met maar liefst 79 procent.