AMSTERDAM - De sanering in de reiswinkelsector is begonnen. De branche vreest dat het totaal aantal van ruim 2.000 vestigingen binnen tien jaar zal zijn gehalveerd. Dat meldt Algemeen Dagblad dinsdag.

Met name de hevige concurrentie van aanbieders van vakanties op internet zou veel filialen de kop kosten, maar ook dalende prijzen, sars, de tegenvallende economie en de trend dat mensen steeds later hun vakantie boeken dragen bij aan het verdwijnen van veel reiswinkels.

"Ik verwacht dat jaarlijks 5 tot 10 procent van de reisbureaus zal afhaken", zegt R. Raadsheer van Rottink VakantieXperts, dat elf vestigingen sluit. De consument zal merken dat vooral de betere reisbureaus de sanering overleven. Voor winkels die zich bijvoorbeeld specialiseren in een specifiek land, of in sport- of huwelijksreizen zijn de vooruitzichten gunstiger.

De vereniging van ANVR Reisagenten durft nog niet te zeggen of er sprake is van een grote sanering. Op termijn sluit de organisatie een afname van het aantal reisbureaus met enkele tientallen procenten echter niet uit.