VOORBURG - De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 0,8 procent minder omgezet dan in dezelfde periode van 2003. Dat bleek donderdag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van vorig jaar was er nog sprake van een geringe omzetstijging van 0,2 procent.

Eigenaren van cafetaria's, snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants en ijssalons zagen hun omzet het meest dalen. In de eerste drie maanden van 2004 zetten ze 3,9 procent minder om dan een jaar eerder. Bij hotels, pensions, conferentieoorden en restaurants was sprake van kleinere dalingen van respectievelijk ,9 procent en 0,1 procent. Alleen de cafés boekten 0,7 procent meer omzet.

De prijzen in de horeca stegen gemiddeld 1,2 procent in het eerste kwartaal. Bij de cafés signaleerde het CBS een bovengemiddelde prijstoename van 2,2 procent. In het algemeen groeien de prijzen echter "beduidend minder snel dan in voorgaande jaren", zo stelde het CBS. Het volume van de verkopen daalde met 2 procent.