AMSTERDAM - De koopkrachtprognoses die het kabinet voor dit jaar heeft gemaakt, kloppen niet. Grote groepen in de samenleving gaan er fors meer op achteruit door het kabinetsbeleid dan in het regeerakkoord werd voorspeld. Het zou gaan om honderdduizenden mensen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud in opdracht van de PvdA, waar het Radio 1 Journaal uit bericht. Woensdagmiddag zal de PvdA met de resultaten naar buiten komen, samen met een plan om meer mensen aan het werk te krijgen. Volgens de partij blijkt uit het onderzoek dat het beleid van het kabinet onrechtvaardig uitpakt, en dat niet, zoals het kabinet voorstaat, de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Het zwaarst getroffen worden jonggehandicapten en aow'ers met een klein aanvullend pensioen. Deze groepen gaan er volgens het Nibud op jaarbasis 2,5 tot 3,5 procent op achteruit. Mensen met een modaal inkomen of meer gaan er juist op vooruit. Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken heeft al laten weten zich niet in de cijfers te herkennen.