KAATSHEUVEL - Dat het economisch momenteel even niet zo lekker gaat in Nederland, voelen ook jongeren in hun portemonnee. Ze komen minder gemakkelijk aan een baan of moeten bezuinigen omdat hun inkomsten achteruit gaan. Ruim de helft van de jongeren tussen de dertien en 29 jaar oud geeft aan last te hebben van de recessie. Dat bleek donderdag uit onderzoek van bureau Qrius en MTV tijdens het congres Trends in Jongerenmarketing in Kaatsheuvel.

Volgens het onderzoeksbureau stijgt het aantal werkloze jongeren snel en blijven ze daardoor langer op school. Ook hebben ze meer moeite met het vinden van een stageplaats. Directeur P. Sikkema voorspelt dat het de komende vier tot zes jaar moeilijk blijft voor jongeren aan een baan te komen. Daarna verwacht hij meer mogelijkheden, omdat in veel branches rond die tijd een groot aantal oudere werknemers met pensioen zal gaan.

"Dan zijn er weer veel mensen nodig om die plekken in te vullen." In de tussentijd werkt de overheid er volgens Sikkema hard aan om ervoor te zorgen dat de jongeren van nu aan de slag kunnen. "Ze moeten wel werkervaring opdoen, anders gaat de nieuwe generatie er straks met die banen vandoor."

Stage

De ongeveer duizend ondervraagde jongeren klagen verder vooral dat de prijzen sinds de euro zo hoog zijn, dat ze bijna niet meer kunnen sparen en dat het lastig is om een passende stage of baan te vinden. Ook hebben ze het thuis soms krapper omdat hun ouders zonder werk zitten. Gemiddeld zijn de inkomsten van jongeren sinds de economische teruggang met 32 procent achteruit gegaan. Bijna 70 procent geeft aan te bezuinigen. Dat laatste doen ze vooral op kleding, uitgaan en dvd's, cd's of games.

Maatschappelijke problemen die jongeren momenteel het meeste bezighouden, zijn het internationale terrorisme, integratie en oplopende werkloosheid, blijkt uit het onderzoek. Zaken als SARS, vergrijzing en globalisering boeit hen minder. Opvallend is verder dat het merendeel van de ondervraagden van mening is dat Nederland politiek slecht wordt geleid.