AMSTERDAM - Gemeenten worden in de rechtszaal niet langer serieus genomen door belastingrechters. Ze verliezen steeds vaker rechtszaken omdat ze als procespartij blunderen. Ook verzuimen ambtenaren regelmatig bij rechtszaken, en worden de vereiste processtukken vaak te laat of helemaal niet ingeleverd.

Dat meldt de fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date aan De Telegraaf. "Anders dan de Belastingdienst zijn het juist de gemeenten die de procedureregels aan hun laars lappen", aldus hoofdredacteur van de nieuwsdienst Monique Ligtenberg. "Rechters zijn het beu. Aanslagen worden vernietigd en hoge proceskosten moeten worden vergoed. Bovendien is het slecht voor het imago van een betrouwbare overheid."

De nalatigheid komt met name voor bij beroepsprocedures over de onroerendezaak- en parkeerbelasting. Zo zouden de rechters bij parkeerzaken niet langer alleen het woord van een ambtenaar als voldoende bewijs beschouwen, maar eisen zij nu extra bewijs, zoals een verklaring onder ede van de parkeercontroleur. Hierdoor worden notoire wanbetalers in de kaart gespeeld, aldus Ligtenberg.