HILVERSUM - Het gemak waarmee Nederlanders hun eigendommenkunnen verzekeren, werkt diefstal in de hand omdat mensen hunspullen niet goed in de gaten houden. Dat zei de korpschef van deGroningse politie, B. Welten woensdag in het Radio 1 Journaal.

"Alles is in Nederland te verzekeren", aldus Welten. "Weleven in een risicovrije samenleving. Als je een fiets niet meertegen diefstal zou kunnen verzekeren, is de kans groot dat diefiets beter op slot wordt gezet. Er komen nu regelmatig mensen ophet politiebureau die zeggen; het kan me niet schelen. Ik kom hieralleen maar om een papiertje voor de verzekering te halen."

Welten, die binnenkort als korpschef in Amsterdam begint, pleitvoor invoering van een verplicht keurmerk voor woningen om inbrakenterug te dringen.

"Als je ervoor kiest om voor het hele land eenkeurmerk veilig wonen in te stellen en dat mensen zonder datkeurmerk zich ook niet kunnen verzekeren, dan weet je dat personenbeter op hun eigen spullen gaan letten. De kans dat er wordtingebroken neemt af. Als er desondanks nog steeds wordt ingebroken,is het aan de politie de dader te pakken en naar justitie tebrengen."