AMSTERDAM - Het aantal vervalste eurobiljetten in Nederland zal de komende tijd nog fors groeien. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) gaat het aantal vervalsingen de komende jaren behoorlijk omhoog ten opzichte van het guldentijdperk, mede door het oprukken van moderne kopieertechnieken. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag.

Concrete prognoses zijn er niet, maar DNB erkent wel dat het aantal vervalsingen opvallend zal stijgen. Voor de DNB is het de eerste keer dat zij een concrete verwachting uitspreekt. De bank noemt het onvermijdelijk dat er in de toekomst meer valse biljetten opduiken, zo worden de kopieertechnieken steeds beter en de euro is verspreid over twaalf landen. Dat maakt het voor criminelen een stuk aantrekkelijker om vervalsingen te maken dan voor de kleine Nederlandse guldenmarkt.

Henk Kok, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel is helemaal niet blij over de verwachting van de voormalige hoeder van de Nederlandse gulden. Als er geen maatregelen worden genomen dan zal het volgens hem niet lang duren, voordat de biljetten van 50 euro ook in de ban worden gedaan bij de winkeliers.

Nu is het zo dat biljetten van 500, 200 en 100 euro nauwelijks meer door winkeliers worden geaccepteerd. Kok is van mening dat de centrale bank of een geheel nieuw biljet dient in te voeren, of de detailhandel krijgt een vergoeding wanneer ze verdachte eurobiljetten uit het verkeer halen. "Dan kunnen criminelen sneller worden opgespoord", aldus Kok.