VOORBURG - Nederlanders hebben vorig jaar ruim 30 procent meer gespaard dan een jaar eerder. Het bedrag aan leningen ging nauwelijks omhoog. In 2003 namen consumenten 3 procent meer krediet op dan in 2002. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

In 2003 hebben consumenten 11,9 miljard euro meer op hun spaarrekening gestort dan opgenomen. Alle zeven miljoen huishoudens samen hadden eind 2003 in totaal 185 miljard euro op hun spaarboekje staan. Dat is 26.000 euro per huishouden.

Banken verstrekten vorig jaar voor 10,7 miljard euro aan nieuwe kredieten voor spullen als meubels of een nieuwe televisie. "Aan het eind van het jaar stonden huishoudens in totaal voor 17,1 miljard euro in het krijt bij kredietverstrekkers. Gemiddeld had een huishouden vorig jaar een schuld van 2400 euro op consumptieve leningen", volgens het CBS.

Consumenten zijn terughoudend met lenen door de economische neergang. "Het spaar- en leengedrag van de consument in 2003 is in lijn met het lage niveau van het consumentenvertrouwen en de gedaalde bestedingen aan duurzame goederen in dat jaar", aldus het bureau.