AMSTERDAM - Het aantal valse euro's is de laatste twee maanden van vorig jaar sterk gestegen. Over heel 2003 telde De Nederlandsche Bank (DNB) ruim 26.000 nagemaakte biljetten in Nederland. Eind oktober stond de teller nog op 18.000.

Volgens DNB is het totaal 8 procent hoger dan het aantal vervalsingen in het laatste jaar van de gulden. De toename is te verklaren uit de grootte van het eurogebied, die het aantrekkelijker maakt om geld na te maken, aldus DNB donderdag. Bovendien kreeg Nederland in die tijd relatief weinig te maken met vals geld in vergelijking met andere Europese landen.

De valse euro's zijn al maanden onderwerp van discussie. Vooral winkeliers klagen over de hoge kwaliteit van de vervalsingen die een standaardcontrole met uv-licht zouden doorstaan. MKB Nederland bepleitte daarom dat DNB meer echtheidskenmerken bekend maken om geld beter te kunnen checken. Slechts een deel van speciale eigenschappen van het papiergeld is bekend.

De centrale bank vindt dat er genoeg kenmerken op een biljet zitten om te zien of het om een echt geldbriefje gaat. Wel is eind vorig een nieuwe campagne begonnen om de kennis over de echtheidskenmerken op te frissen.

In de hele EU zijn 551.000 valse biljetten ondergeschept in . In totaal zijn er volgens DNB negen miljard echte biljetten in omloop.