NIEUWEGEIN - Huizenbezitters die hun woning willen verkopen, moeten steeds meer geduld betrachten. Naarmate het jaar 2003 vorderde, duurde het langer om een huis te verkopen. In de laatste drie maanden van 2003 stond er bij huizenbezitters gemiddeld 82 dagen een bordje te koop in de tuin. Dat is ruim 12 procent langer dan in het kwartaal ervoor.

Begin vorig jaar werd een huis gemiddeld in 68 dagen verkocht. En tijdens de huizenhausse in 1998 en 1999 waren er vaak niet meer dan 37 dagen nodig om een koper te vinden. Mensen die een huis zochten, moesten in die jaren snel beslissen, want achter hen stond een hele groep andere gegadigden in de rij.

“Nu hebben kopers alle tijd om rustig uit te zoeken welk huis ze willen hebben”, zei voorzitter O. Smit van de makelaarsvereniging NVM woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Hoewel de woningen in Nederland het afgelopen kwartaal wederom langer te koop stonden, gingen de eigenaren niet akkoord met een lagere prijs. Wel bleef de prijsstijging achter bij het derde kwartaal. Een gemiddelde koopwoning kostte de afgelopen drie maanden 211.000 euro, 0,8 procent meer dan in het voorgaande kwartaal.

De NVM becijferde de prijsstijging over het hele jaar op 2,7 procent, waardoor de huizenprijzen de inflatie (CBS: 2,1 procent) net een stapje voor zijn gebleven. Amsterdam was een uitzondering op de regel. In die regio daalde de gemiddelde huizenprijs afgelopen jaar met 0,5 procent. Ook de regio Zutphen noteerde een daling, maar die is niet noemenswaardig.

De huizen in de provincie Zeeland zijn in 2003 het meest in waarde gestegen: 2,3 procent. De enige andere regio die ook een stijging van meer dan 1 procent kende, was Utrecht en omgeving. Den Haag neemt de derde plaats in met een gemiddelde prijsstijging van precies 1 procent.

“Ondanks de economische moeilijkheden blijft de prijs van een woning vrijwel gelijk. Dat komt omdat we nog altijd een woningtekort hebben in Nederland”, verklaarde NVM-voorzitter Smit.

Hij verwacht dat de prijs van een woning ook dit jaar nauwelijks sneller zal stijgen dan de inflatie. “Ik ben niet zo positief gestemd. Ik denk dat we uitstekend presteren als we de nullijn vasthouden.”

De NVM-makelaars maken zich er niet zoveel zorgen over dat verkopers steeds meer geduld moeten opbrengen. Bij Smit gaan er in elk geval geen alarmbellen rinkelen, zegt hij. De NVM-voorzitter wijst erop dat er afgelopen jaar 130.000 huizen van eigenaar zijn verwisseld, waarmee de verkoopstroom slechts iets lager uitkomt dan in 2002.