AMSTERDAM - Het is nu mogelijk om in een café geld te pinnen. Café Shoothill in Amersfoort is de eerste kroeg met een eigen geldautomaat waar de klanten flappen kunnen tappen. De cafégangers moeten wel 1,95 euro per transactie betalen. Ondernemers moeten de automaat zelf aanschaffen en vullen die ook zelf met geld uit de kassa.

"Het is een service aan de klant. Mensen kunnen nu in een veiligere omgeving pinnen. We hebben geen pinautomaat aan de bar, omdat contant geld veel sneller werkt voor kleine bedragen", zegt eigenaar Jeroen Zwagerman van café Shoothill. "De klanten stellen de geldautomaat op prijs. Ik heb al veel positieve reacties gehad."

Een geldautomaat in een kroeg betekent ook meer risico voor het personeel. Maar volgens Zwagerman valt dat wel mee, omdat er niet veel meer geld aanwezig is dan anders en omdat de bankbiljetten uit de kassa komen zodat het personeel niet met veel geld over straat hoeft.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is 'niet blij' met de risico's die een geldautomaat met zich meebrengt. "Geldafhandeling is een taak van de bank, maar als de banken hun filialen sluiten, dan ontstaat er een nieuwe markt", aldus woordvoerder Jacques Happe. "Met een geldautomaat kan een ondernemer zijn service opkrikken. Het heeft een positieve uitstraling." De Verenigde Staten hebben al langer geldautomaten in cafés. Volgens Carel Storm van 's Gravesande, salesmanager van geldautomatenleverancier Hanco Nederland, zullen de bedrijven met een eigen geldautomaat beter draaien. Hij baseert dat op ervaringen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "Mensen die geld opnemen, geven dat geld vaak weer ter plaatse uit, zodat de omzetcijfers fors kunnen stijgen", aldus Storm van 's Gravesande. Zwagerman en Happe denken dat het inderdaad mogelijk is dat er meer verdiend wordt, maar het gaat hun in eerste instantie om de service aan de klant.

Alcohol Preventie en Voorlichting van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is niet per definitie tegen de invoering van geldautomaten in cafés. "We zeggen niet gelijk: dat moet je niet doen. We kunnen niets zeggen over serviceverbetering van een uitbater. Maar mocht nu blijken dat het dankgebruik er sterk door toeneemt, dan zijn we er natuurlijk niet voor", zegt woordvoerder Martijn Planken. "We zijn wel tegen het oppotten van de rekening. We willen dat de mensen per consumptie betalen."