Werkgevers technische groothandel willen nieuw overleg

DEN HAAG - De werkgevers in de technische groothandel willen het overleg met vakbonden over een nieuwe CAO voor hun circa 45.000 werknemers hervatten. De onderhandelingen tussen de werkgeversorganisatie WTG, FNV Bondgenoten, de CNV Dienstenbond en De Unie waren vorige maand afgebroken.

“Wij hebben de bonden een brief gestuurd waarin we voorstellen een bemiddelaar van buitenaf in te huren om het overleg op gang te krijgen”, aldus WTG-secretaris A. Fetter dinsdag. Volgens hem zijn de verhoudingen tussen de werkgevers en de vakbonden ‘niet optimaal genoeg’ om direct weer met elkaar om de tafel te gaan zitten en inhoudelijk overleg te voeren.

In november spraken de vakbonden ook van een zeer slechte sfeer aan de onderhandelingstafel. Het overleg was dusdanig vastgelopen dat FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond zelfs zeiden te vrezen voor een CAO-loos tijdperk voor werknemers bij bedrijven als Plieger, Technische Unie en ODS.

Vroegpensioen

Het grootste struikelblok in de onderhandelingen zijn het loon en de premies voor het vroegpensioen. De werkgevers weigeren over een periode van drie jaar een structurele loonsverhoging te geven, maar willen volgens de bonden wel dat de werknemers meer premie gaan betalen voor hun vroegpensioen. De vorige CAO liep af op 1 april.

Zowel De Unie als de CNV Dienstenbond zegt in een reactie op het voorstel van de WTG in te gaan. “Het lijkt erop dat ze eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus CNV-onderhandelaar R. Leloux. “Alleen een neutrale voorzitter kan overleg in deze totaal verstoorde verhoudingen mogelijk maken.” Zijn collega E. Lecomte van De Unie concludeert dat werkgevers “een wel heel dun lijntje” proberen te leggen met de vakbonden. “Maar we moeten alle kansen pakken om tot een oplossing te komen.”

Tip de redactie