Forse toename schuldhulpverlening in Amsterdam

AMSTERDAM - Het beroep op de schuldhulpverlening in Amsterdam is in 2003 met 50 procent gestegen. Landelijk steeg het aantal aanvragen voor hulp bij schulden met eenderde, aldus onderzoek van het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening. Het bureau KWIZ in Groningen heeft de Amsterdamse situatie in opdracht van de schuldhulpverleners onderzocht.

De gemiddelde schuld van mensen die in Amsterdam een beroep doen op de schuldhulpverlening, is ruim 10.000 euro. Het blijkt dat vooral huishoudens die van het sociale minimum leven, en allochtone Amsterdammers steeds meer in de problemen komen. Vooral Surinamers weten de weg naar schuldhulpverlening te vinden.

Van alle cliƫnten bij de schuldhulpverlening in Amsterdam heeft procent een minimuminkomen en is 76 procent allochtoon. Uit het onderzoek komt naar voren dat er steeds meer acute crises zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om dreigende huisuitzetting. De acute gevallen nemen zoveel tijd in beslag, dat voor normale hulpverlening nauwelijks tijd overblijft.

De onderzoekers dringen aan op voorlichting voor de groep die extra risico op problematische schulden loopt. Wellicht zou een ander hun inkomsten moeten beheren, zodat ze niet in de financiƫle problemen komen. In 2004 wordt een verdere toename van het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening verwacht.

NUwerk

Tip de redactie