UTRECHT - Jongeren hebben een te groot gat in hun handen. Van de jeugd in de leeftijd van 21 tot en met 25 jaar komt 60 procent geld te kort. Bij kinderen van 10 tot en met 12 is dat 20 procent. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag gezegd.

"Het Nibud vindt het verontrustend dat jongeren op zo'n grote schaal en vooral al zo jong, geld te kort komen", aldus het instituut in een verklaring. Het Nibud maakt zich vooral zorgen over de jongeren die al krap zitten terwijl ze nog op school zitten. "Als zij nu al te kort komen, doet dat vrezen voor de toekomst wanneer ze wel vaste lasten hebben."

Uit een Nibud-onderzoek onder 3000 jongeren blijkt dat de helft van de werkende jongeren schulden heeft. Bovendien heeft 10 procent van de HBO- en WO- studenten tussen de 21 en de 25 jaar meer dan .000 euro schuld. Volgens het Nibud zitter daar ook leningen voor de studie, hypotheken en autoleningen tussen.

Jongeren lenen vooral geld voor kleding en het mobieltje. Naarmate ze ouder worden, lenen ze ook voor de studie en het levensonderhoud.

Het Nibud vindt dat ouders kinderen op een vroege leeftijd moeten leren omgaan met geld. "Het Nibud is ook van mening dat er een taak is weggelegd voor het onderwijs. Het instituut ontwikkelt momenteel een lespakket voor het voortgezet onderwijs." Daarnaast kunnen jongeren informatie aanvragen op de website van het Nibud. In oktober bezochten ruim 43.000 verschillende jongeren de site.

In die maand hield het instituut samen met het ministerie van Sociale Zaken een campagne in jongerenbladen en programma's voor de jeugd op radio en tv over geldproblemen van jongeren.