VOORBURG - Door de lage hypotheekrente sluiten steeds meer mensen hun hypotheek opnieuw af. In het tweede kwartaal van dit jaar sloten Nederlanders 6 procent meer leningen af voor een huis dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename is uitsluitend te danken aan 'vernieuwde' hypotheken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag meegedeeld.

Volgens het CBS kochten Nederlanders in het tweede kwartaal minder woningen, namelijk een afname van 6 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2002. "Deze daling gaat samen met de toegenomen onzekerheid bij consumenten, zoals tot uitdrukking komt in het lage niveau van het consumentenvertrouwen", aldus het CBS.

In het tweede kwartaal van 2003 hebben Nederlanders in totaal .000 nieuwe hypotheken afgesloten. Het aantal opnieuw afgesloten leningen steeg in de periode met 17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Volgens het CBS is de gemiddelde hypotheekrente (4,5 procent) sinds 1956 is niet meer zo laag geweest.