ZWOLLE - Gebruikt frituurvet uit snackbars en kantines wordt vanaf maandag in de Zwolse energiecentrale Harculo omgezet in elektriciteit. In Zwolle is een experiment begonnen waarbij 500 ton gebruikt frituurvet wordt verbrand. Dat heeft energiemaatschappij Electrabel, eigenaar van Harculo, maandag bekendgemaakt.

Door biologische olie mee te stoken in de installatie, vermindert Electrabel de uitstoot van kooldioxide. "Als de proef naar tevredenheid verloopt, overwegen we het verbranden van frituurvet structureel in te voeren", aldus een woordvoerder van Electrabel. De centrale zal de frituurolie bij hoge temperatuur volledig verbranden, zodat er geen stankoverlast ontstaat in de omgeving van Harculo. De proef duurt een maand.

Harculo is een gasgestookte elektriciteitscentrale die ook geschikt is voor biologische oliën. Electrabel wilde het experiment aanvankelijk in mei uitvoeren, maar stelde het uit omdat de Eerste Kamer nog niet had ingestemd met een subsidieregeling. De energiemaatschappij krijgt nu alsnog geld uit stimuleringsregelingen.