APELDOORN - Woningen zijn in het tweede kwartaal verder in prijs gestegen. Een huis kostte in die periode gemiddeld ruim .000 euro, tegen iets meer dan twee ton in de eerste drie maanden van dit jaar.

Het aantal verkochte woningen daalde 3,9 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar in 2002. Dat bleek maandag uit cijfers van het Kadaster.

Vorige week constateerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al dat de huizenprijs in april, mei en juni is gestegen. In het eerste kwartaal kwamen de NVM-makelaars uit op een lichte prijsdaling. Het Kadaster constateerde toen een stijging.

Het verschil in de cijfers van de twee instanties is te verklaren uit de rekenmethode. De makelaars turven een verkoop bij het tekenen van het koopcontract. Het Kadaster registreert een transactie bij de overdracht van de woning. In de praktijk is dat enkele maanden later.

Bovendien tellen de NVM-makelaars alleen de eigen verkopen, terwijl het Kadaster alle transacties meeneemt in de berekeningen. De NVM heeft naar eigen zeggen tweederde van de huizenmarkt in handen.