DE MEERN - Nederlanders mijden uit angst voor de besmettelijke longziekte SARS massaal het Verre Oosten. In de periode half april tot half mei is het aantal zomerboekingen naar deze Aziatische landen ingezakt tot circa 1800 verkochte reizen, 73 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Dat heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) maandag bekendgemaakt. Volgens de jongste boekingscijfers (tot 12 mei) van de reisbrancheorganisatie zoeken vakantiegangers het deze zomer vooralsnog dichter bij huis of trekken naar andere continenten, zoals Afrika, Zuid-Amerika en het Caribische gebied.

Zo telde het ANVR in de periode half april tot half mei voor zomerse en zonnige vliegbestemmingen als Spanje 26 procent meer boekingen in vergelijking met vorig jaar. Griekenland noteerde een plus van 21 procent, Turkije 9 procent en Tunesië 71 procent. Ook Afrika boekte in de onderzochte vier weken 60 procent meer avontuurlijke vakantiegangers dan een jaar eerder.

De reisbrancheorganisatie heeft speciaal de boekingscijfers kort na het einde van de oorlog in Irak onderzocht om te bekijken wat daarop de reactie van de vakantieganger zou zijn. Het ANVR concludeert tevreden dat in de periode half april tot half mei de Nederlander weer de weg naar het reisbureau weet te vinden en dat de boekingen beginnen aan te trekken.

“Alleen het Verre Oosten vormt hierop een uitzondering. Nederlanders zijn niet alleen bang om naar de besmette gebieden te reizen, maar willen ook niet meer naar landen als Singapore, India en Thailand waar geen negatief reisadvies voor geldt”, aldus een woordvoerster van het ANVR.

De luchtvaartmaatschappij Martinair is niet onder de indruk van de toename van het aantal boekingen naar zonbestemmingen. De boekingen blijven volgens een woordvoerder ver achter bij de verwachtingen. “We hopen maar op een inhaalslag.”

Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij Transavia, die op zonbestemmingen vliegt, zei dat het te vroeg is om optimistisch te zijn. Zo zijn bij dochtermaatschappij Basiq Air de volumes goed, maar zijn de prijzen lager dan geraamd.

Het totaal aantal zomerboekingen (alle vervoermiddelen) blijft volgens cijfers tot en met half mei 5 procent achter ten opzichte van vorig jaar. Een maand eerder noteerde het ANVR nog een achterstand van 7 procent.