LUXEMBURG - Een Europese wet om uitzendkrachten hetzelfde loon te geven als werknemers in vaste dienst, is voorlopig van de baan. Ministers van Sociale Zaken van vier EU-landen, onder aanvoering van Groot-Brittannie, blokkeerden dinsdag het voorstel. Volgens hen schaadt de wet de flexibiliteit van uitzendarbeid en gaan daardoor banen verloren.

Het wetsvoorstel uit Brussel lijkt sterk op de Nederlandse wet Flexibiliteit en Zekerheid. In principe krijgen uitzendkrachten hetzelfde loon als hun collega's in het bedrijf waar ze werken. Wanneer er een uitzend-CAO is, gaat die echter voor. Engeland, daarbij gesteund door Duitsland, Ierland en Denemarken, wil dat uitzendkrachten pas na een halfjaar recht krijgen op gelijke beloning.

Minister De Geus van Sociale Zaken is fel tegen zo'n regeling. Dan zou de Europese wet slapper worden dan de Nederlandse regeling. "De druk wordt dan groot om Nederland te laten conformeren met de Europese regels", voorspelde hij dinsdag na afloop van overleg met zijn EU-collega's toe. Zolang er geen Europese wet is, is die druk er niet, omdat dan de nationale regels blijven gelden.